Niet alleen voor zonnepanelen

ZonnepanelenBehalve voor zonnepanelen wordt een tarief tussen 0% en 5% ook mogelijk voor water, personenvervoer en livestreaming van sportwedstrijden of shows.

Keuzevrijheid voor nog meer

Een laag tarief tussen 0% en 5% kan verder bijvoorbeeld worden toegepast op farmaceutische producten, medische uitrusting, levering van boeken, dagbladen en magazines en het uitlenen daarvan door bibliotheken. Lidstaten krijgen hierbij meer keuzevrijheid, zolang concurrentieverstoring maar wordt voorkomen.

Voordeel beperkt

Op grond van de huidige regeling is het voordeel voor Nederland voor wat betreft zonnepanelen beperkt. Particulieren kunnen net als bedrijven immers de btw nu al in aftrek brengen door zich voor de zonnepanelen aan te melden als ondernemer. Bedrijven die niet btw-plichtig zijn, zoals verzekeraars, kunnen van een laag tarief wel profijt hebben. Zij krijgen de in rekening gebracht btw op aankopen namelijk ook niet terug.

Extra tarief

Nederland kent naast het normale tarief van 21% een laag btw-tarief van 9%. Omdat een land volgens de Europese voorschriften twee verlaagde tarieven mag kennen, is de invoering van een extra tarief tussen 0% en 5% mogelijk. Een land mag zelf beslissen of men van deze mogelijkheid gebruikmaakt.