Ontslag na twee jaar ziekte
Voor werknemers die meer dan twee jaar ziek zijn, kan een werkgever ontslag aanvragen. Bij ontslag is een werkgever verplicht een transitievergoeding te betalen.
Compensatie vanwege kosten
Om extra kosten vanwege het ontslag van de werknemer te voorkomen, kan de werkgever de transitievergoeding gecompenseerd krijgen. Deze moet de werkgever aanvragen bij het UWV.
Wanneer compensatie?
De compensatie is alleen mogelijk als de transitievergoeding op of na 1 juli 2015 door u als werkgever is betaald. Ook moet het einde van de periode van twee jaar ziekte op of na 1 juli 2015 liggen. Verder is vereist dat er een wettelijk recht op de transitievergoeding bestond, dat deze vergoeding is betaald en dat de werknemer is ontslagen vanwege de langdurige ziekte.
Hoogte transitievergoeding
De hoogte van de transitievergoeding is afhankelijk van het aantal jaren dat de werknemer in dienst is geweest. De vergoeding is vanaf 1 januari 2020 maximaal € 83.000 of een jaarsalaris, als deze meer dan € 83.000 bedraagt.
Niet bij ‘slapend dienstverband’
Een werknemer die langer dan twee jaar ziek is, wordt niet altijd ontslagen. De werknemer blijft dan in dienst, maar ontvangt geen loon meer. In die gevallen is er sprake van een slapend dienstverband, bestaat er geen recht op een transitievergoeding en is compensatie hiervan dus ook niet aan de orde.
Heeft u vragen over ontslag, transitievergoeding of de compensatieregeling? Wij infomeren u graag nader.
Recente reacties