Werkkostenregeling

KerstVia de werkkostenregeling kunt u allerlei zaken belastingvrij vergoeden en verstrekken aan uw werknemers. Dat hoeven niet alleen kostenvergoedingen te zijn. Ook bijvoorbeeld een extraatje vanwege een prima omzet kunt u via de werkkostenregeling belastingvrij verstrekken.

Vrije ruimte

Vergoedingen en verstrekkingen die niet boven de vrije ruimte uitkomen, zijn belastingvrij. Komen ze wel boven de vrije ruimte uit, dan blijven ze belastingvrij voor de werknemer. U moet als werkgever dan wel 80% belasting betalen via de eindheffing.

Let op! U moet de vergoedingen en verstrekkingen wel aanwijzen in de werkkostenregeling. Doet u dat niet, dan betaalt uw werknemer de loonheffing via zijn reguliere loon. De werknemer houdt dan minder netto vanwege de belasting.

Ga na of u nog vrije ruimte over heeft. Zo ja, dan kunt u deze gebruiken voor een belastingvrij extraatje. Denk aan een mooi kerstpakket of een leuke bonus. Bent u dga van uw bv, dan geldt dit ook voor uzelf.

Gebruikelijkheidstoets

U moet bij gebruik van de werkkostenregeling wel letten op de gebruikelijkheidstoets. Dit betekent dat de vergoeding of verstrekking niet meer dan 30% mag afwijken van wat in vergelijkbare situaties gebruikelijk is. Is de vergoeding of verstrekking ongebruikelijk, dan kunt u deze niet aanwijzen in de werkkostenregeling. De werknemer betaalt dan de loonheffing via zijn reguliere loon.

Let op! In beginsel doet de Belastingdienst over vergoedingen en verstrekkingen van maximaal € 2.400 per werknemer per jaar niet moeilijk. Deze kunt u altijd aanwijzen in de werkkostenregeling. U moet ook dan wel binnen de vrije ruimte blijven om dit belastingvrij te doen, anders betaalt u 80% belasting.

Heeft u vragen over de werkkostenregeling, neem dan contact met ons op.