Vouchers reisbranche

TropischVanwege corona zijn veel vakanties geannuleerd. De consument kreeg hiervoor in de plaats vaak een voucher die bij een volgende te boeken vakantie kon worden ingewisseld. Omdat het coronavirus nog niet onder controle is gaat dit echter nog wel enige tijd duren, terwijl de reissom uiterlijk een jaar na boeking door de reisorganisatie moet worden terugbetaald.

Leningen via SGR

Reisorganisaties kunnen bij een tekort aan liquide middelen een lening afsluiten bij de Stichting Garantiefonds Reizen (SGR). De overheid heeft de SGR hiertoe een krediet van € 400 miljoen verstrekt.

Voorwaarden

De leningen worden alleen verstrekt voor vouchers voor pakketreizen en gekoppelde reisarrangementen die tussen 12 maart en 31 december 2020 zijn afgegeven. Van een verstrekte voucher kan maximaal 80% via een lening worden gedekt.

Rente

De overheid rekent aan de SGR een rente van 2%. De SGR zal vervolgens aan de reisorganisaties een rente doorberekenen tussen de 2 en 7%. Het meerdere is onder meer bestemd om de kosten te dekken. De rente zal in de loop der tijd oplopen om reisorganisaties te prikkelen de lening zo snel mogelijk weer af te lossen.

Alleen gezonde bedrijven

De kredietfaciliteit is alleen bestemd voor reisorganisaties die in de kern gezond zijn. Dit wordt bij de kredietaanvraag gecheckt. Ook moeten de betalingsbewijzen en vouchers overlegd worden, zodat duidelijk is dat de verstrekte lening hiervoor gebruikt is.