Naheffing parkeerbelasting

Parkeerbelasting

Als u fout parkeert, dus ergens waar dit niet mag, riskeert u een strafrechtelijke sanctie. Betaalt u te weinig parkeergeld, dan riskeert u een naheffing parkeerbelasting. Deze sanctie ontvangt u van de gemeente.

Naheffing plus kosten

De naheffing bestaat uit de verschuldigde parkeerbelasting plus een bedrag aan kosten. Wettelijk is bepaald dat de naheffingsaanslag wordt berekend over een parkeerduur van één uur, tenzij aannemelijk is dat het voertuig langer dan een uur zonder betaling geparkeerd heeft gestaan.

Let op! Daarnaast mag in 2022 maximaal € 66,50 aan kosten berekend worden.

Naheffen op basis dagtarief

In een rechtszaak die speelde bij de rechtbank Amsterdam betrof het een automobilist die had geparkeerd op een plaats waar dit alleen was toegestaan met gebruik van een dagkaart van € 25. De automobilist had echter geen parkeergeld betaald, wat hem op een naheffing parkeerbelasting kwam te staan. Deze was gebaseerd op het tarief van € 25 van een dagkaart.

Rechter niet akkoord

Volgens de rechter is dit niet toegestaan. De naheffing moet volgens de wet namelijk gebaseerd zijn op de kosten van één uur parkeren, aangezien duidelijk was dat er niet langer dan één uur geparkeerd was. De naheffing kwam dan ook te vervallen. Ook moest de gemeente een proceskostenvergoeding van € 648,50 betalen aan de automobilist.