Meer subsidie in 2023

Auto elektrisch

De speciaal hiervoor in het leven geroepen Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) loopt tot en met 2025. Dit jaar was er voor de SEBA € 22 miljoen beschikbaar. Via de regeling kwamen er volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat dit jaar 5.500 elektrische bestelauto’s meer op de weg. Voor 2023 heeft het ministerie € 33 miljoen beschikbaar gesteld. 

Voorwaarden

De SEBA kent een aantal voorwaarden. Ten eerste is de subsidie aan te vragen als een nieuwe elektrische bestelauto wordt gekocht of geleaset via financial lease. Bij operational lease kan de leasemaatschappij de subsidie aanvragen, waardoor de leaseprijs kan dalen.

Voor welke bestelauto’s?

Hiernaast geldt de regeling alleen voor bedrijfsauto’s in de voertuigcategorie N1 of N2 tot een maximumgewicht van 4.250 kg die zijn gemaakt voor het vervoer van goederen. 

Ook moet de netto catalogusprijs bij een voertuigcategorie N1 of de verkoopprijs zonder btw bij een voertuigcategorie N2, € 20.000 of hoger zijn. Verder geldt de SEBA alleen voor elektrische bedrijfsauto’s N1 met een typegoedkeuring voor lichte voertuigen een actieradius van minimaal 100 km. Het is van belang hiermee bij de keuze van het accupakket rekening te houden.

Let op! Voorwaarde voor de subsidie is dat de auto bij de aanvraag nog niet op uw naam mag staan.

Hoeveel subsidie?

De SEBA bedraagt bij de voertuigcategorie N1 10% van de netto catalogusprijs. Dat is de prijs exclusief btw, inclusief bpm en opties die zijn aangebracht voor afgifte van het kenteken. Bij een voertuigcategorie N2 ontvangt u 10% van de verkoopprijs zonder btw. Als kleine onderneming of non-profitinstelling is het subsidiepercentage voor bedrijfsauto’s 12%. 

Let op! Het subsidie bedraagt maximaal € 5.000 voor iedere bedrijfsauto.

Nieuwe aanvragen

Aanvragen van de subsidie kan weer vanaf 10 januari 2023. Aanvragen die nu nog worden ingediend voor 2022 zijn vrijwel kansloos, omdat deze alleen nog kunnen worden goedgekeurd als andere aanvragers afvallen.