Vergelijkingsmethode

Woning

De vergelijkingsmethode is voor woningen de meest toegepaste vorm van waardebepaling voor de WOZ. Woningen worden namelijk dermate veel verhandeld dat actuele verkoopcijfers vrijwel altijd beschikbaar zijn. 

Afnemend grensnut

Bij de waardebepaling is het afnemend grensnut een van de uitgangspunten. Afnemend grensnut houdt in dat de waarde per kubieke meter woning afneemt naarmate de woning groter is. Volgens dit principe is een woning van bijvoorbeeld 800 m3 minder dan twee keer zoveel waard dan een vergelijkbare woning die de helft kleiner is.

Taxateur in de fout

In een zaak bij rechtbank Zeeland-West-Brabant ging de taxateur van een gemeente de fout in toen hij voor de waardebepaling van een woning het afnemend grensnut had berekend. De berekening kwam voor twee vergelijkbare woningen op dezelfde waarde uit, terwijl een van beide woningen bijna 100 m3 groter was.

Berekening met wortelformule

De eigenaar van de woning had de waarde zelf berekend met gebruikmaking van een wiskundige wortelformule. De rechter ging hierin mee, waardoor de waarde per saldo € 25.000 lager uitviel.